Sunday, July 1, 2018

Comutator automat de iluminat la lasarea serii


 
  Un comutator automat de iluminat poate servi la iluminatul unei vitrine, al unui drum sau case, atunci cand luminozitatea naturala scade . Ca senzor de lumina se foloseste un LDR care este conectat la intrarea neinversoare (pinul 5) a amplificatorului operational uA741. Daca intensitatea luminarii scade sub o anumita valoare, atunci starea logica la iesirea AO se schimba brusc de la „0” la „1”, adica la iesirea AO avem un potential pozitiv. Tranzistorul T este trecut in stare de conductie si, prin acesta, este actionat sistemul de comutare pentru iluminat .
Daca tranzistorul T trebuie ca comande un releu, atunci tensiunea de lucru a releului trebuie aleasa astfel incat sa fie egala cu tensiunea de alimentare. Tensiunea de alimentare a montajului poate fi cuprinsa intre 10 si 36 de volti.
   Dimensionarea lui R4 si P1 depinde de raportul de iluminare la care LDR-ul trebuie sa reactioneze. Daca este vorba de domeniul amurg si intuneric, atunci R4 poate lipsi ; dacadomeniul de lucru al LDR-ului este „usor intunecat” atunci dimensionarea potrivita va fi P1=22K si R4=10K. Daca trebuie cuprins domeniul de trecere de la lumina zilei la intunecare usoara, atunci P1=1K si R4=100 de ohmi 


No comments:

Post a Comment