Sunday, July 1, 2018

Stabilizator cu intoarcere



   Stabilizatoarele de tensiune , cu trei pini, din seriile frecvent utilizate 7805 si 7812, sunt excelente in aplicatiile curente. Daca este nevoie de curenti pana la cel mult 3A, se mai adauga in schema un tranzistor suplimentar T2. In aceasta varianta montajul functioneaza bine, insa, in cazul unui eventual scurtcircuit, disipatia totala poate deven destul de insemnata.
    Acest lucru reprezinta o problema, in special in cazul utilizarii tipurilor 7812, 7815 sau 7824. Impasul poate fi depasit prin asa-numita stabilizare cu intoarcere.  Prin mijloace electronice, ea duce la reducerea curentului maxim atunci cand scade tensiunea la iesire. La prototip, curentul maxim, cu iesirea in scurtcircuit, a fost de numai 0,5A, astfel ca nu a aparut nici o supraancalzire .



In afara integratului respectiv, sunt necesare foarte putine componente in plus, pentru realizarea montajului. In schema, T1 are rolul de limitator de curent. Indata ce tensiunea care cade pe R2 + R3 devine mai mare de 0,6 – 0,7V, tranzistorul se deschide, ceea ce duce la reducerea practic la zero a curentului in baza lui T2. Dupa aceea, regulatorul functioneza, mai mult sau mai putin corect, in schimb are o foarte buna protectie termica si-si limiteaza bine curentul de iesire, nepermitandu-i acestuia sa produca avarii. Tensiunea incepand de la care intra in functiune circuitele de protectie este data de suma caderilor de tensiune pe R2 si R3.
   Rezistentele R3 si R4 formeaza un divizor al tensiunii de pe T2. Disipatia produsa de T2 este direct proportionala cu tensiunea colector-emitor, care, in acest fel este utilizata pentru a comanda curentul. Astfel, caracteristica de stabilizare este o functie de nivel tensiunii de intrare .
   Este instructiva efectuarea catorva experimente cu diverse valori pentru R2 si R3. Cand se produce un scurtcircuit, caderea de tensiune pe R3 trebuie sa fie suficient de mare pentru a putea comanda trecerea lui T1 – practic – in saturatie.
   In ceea ce priveste probele de functionare, trebuie remarcat ca stabilizatoarele 78XX pot suporta curenti cu mult mai mari decat aceia specificati de producator (1 - 1,5A), pana in momentul cand incep intradevar sa se incalzeasca si nivelul maxim de curent sa scada . 

No comments:

Post a Comment