Monday, October 8, 2018

Generator de functii cu M3900/LM3900



   Cu amplificatorul operational Norton M3900 se poate construi un generator de functii, utilizand un minim de componente electronice. Schema prezentata in figura de mai jos furnizeaza la iesire tri tipuri de semnale cu polaritate pozitiva: sinusoidal, dreptunghiular si triunghiular. Amplificatorul operational A1, conectat ca integrator, genereaza semnalul triunghiular, care este utilizat ca semnal de intrare atat pentru formatorul de semnale dreptunghiular, cat si pentru generatorul de semnal sinusoidal. Comparatorul realizat cu amplificatorul operational A2 formeaza semnalul dreptunghiular, iar filtrul trece-banda realizat din amplificatorul operational A3 genereaza semnalul sinusoidal. Cel de-al patrulea amplificator operational A4, disponibil in capsula, poate fi utilizat ca etaj de iesire pentru oricare din semnalele generate.
   Formula frecventei de oscilatie se poate calcula cu relatia din imagine. Pentru valorile din prezentate in schema este de aproximativ 1kHz.




   Schema se poate alimenta cu o singura tensiune continua +V din domeniul garantat pentru alimentarea amplificatorului operational Norton cuadruplu M3900, (4-36V pentru M3900A, respectiv 4-28V pentru M3900B). Amplitudinea semnalelor furnizate depinde de tensiunea din SR1 – pentru semnalul triunghiular, SR3- pentru semnalul dreptunghiular si SR4- pentru semnalul sinusoidal.
   Semireglabilul SR2 permite reglajul factorului de umplere, iar semireglabilul SR5, prin acordarea filtrului trece-banda, minimizeaza distorsiunile semnalului sinusoidal. Chiar si fara o selectie prealabila a componentelor pasive, distorsiunile de neliniaritate ale semnalului sinusoidal nu depasesc 2,5%

No comments:

Post a Comment