Friday, July 27, 2018

Interfata pentru buton



 
   Circuitul de fata extinde eficacitatea unui simplu buton de contact “normaldeschis”, permitandu-i sa fie folosit fie ca o “singura actionare” cu fonturi clare, fara vibratii, fie ca o memorie “buton apasat/ buton eliberat”. Aceaste calitati elimina problema ce apare in legatura cu orice intrerupator, cea a zgomotulu electronic. Rezistenta R1 si condensatorul C1 deparaziteaza intrerupatorul si genereaza un front pozitiv pentru bascularea monostabilului FF1.


   Acesta genereaza impulsuri (in antifaza) la iesirile sale Q si Q1. Durata impulsului (latimea sa) este determinata de R1, R3 si C2. Impulsul pozitiv (Q) este transmis unei porti OR (SAU) realizata cu D2, D3 si R5. Frontul posterior al impulsului negativ este folosit pentru bascularea bistabilului FF2. Starea normala (stabila) a lui FF1 este cu Q in stare logic “0” si Q1 in stare logica “1”. Daca, in aceste conditii, intrerupatorul este inchis brusc si apoi eliberat, intrarile J si K vor fi in logic “0” in momentul in care se va genera frontul de basculare. In acest caz, FF1 il va ignora si va ramane in starea stabila .
   Daca insa intrerupatorul este mentinut apasat pana cand starea monostabilului basculeaza, si a comandat bistabilul FF2, intrarea J va fi in starea “sus”, K in starea “jos” iar bistabilul isi va schimba starea. Acum Q si iesirea (prin intermediul portii SAU) sunt in starea “sus”, deci in consecinta si intrarea K. Daca bistabilul este comandat cu K in starea “sus” si J in starea “jos”, el va fi readus in starea sa stabila. Tinand intrerupatorul inchis (apasat) nu se afecteaza functionarea circuitului deoarece cu ambele intrari J si K in starea “sus” FF2 isi va schimba starea (va bascula) numai la sosirea unui front de tact .



No comments:

Post a Comment