Friday, July 27, 2018

Zener variabila



   Una dintre problemele luate in considerare la proiectarea circuitelor consta in alegerea valorilor corecte pentru diferitele componente. Adesea se fac incercari, nereusite, pentru a gasi cea mai comvenabila valoare pentru un circuit oarecare. In cazul acestei metode exista totusi o problema importanta: unii electronisti care construiesc circuite electronice ca hobby nu au in dotare mari cantitati de componente pentru a acoperi toata diversitatea de valori care ar putea fi necesara .




Comparata cu diodele Zener normale, impedanta de intrare este intrucatva mai mare (20...50 de ohmi), sarcina maxima mai scazuta si coeficientul de temperatura de numai circa -2 mV/grad Celsius. Cu toate acestea, circuitul este destul de simplu si Uz poate fi modificata in domeniul 3...25V. imediat ce tensiunea de baza a lui T1 este mai mare de 0,6V, acest tranzistor conduce.
   Prin urmare, T2 conduce si tensiunea nu mai poate creste, la fel ca la o dioada Zener. Raportul intre P1/R2 si R2 stabileste tensiunea Zener a circuitului. Pentru fixarea tensiunii Zener, circuitul trebuie conectat la alimentare printr-o rezistenta de 10K si potentiometrul P1 trebuie reglat pana este atinsa tensiunea Zener dorita. Daca circuitul este utilizat pentru a inlocui o dioda Zener intr-un montaj existent, este necesara o rezistenta suplimentara de 10K. Curent maxim admisibil prin aceasta dioda Zener este de 100 mA. Tranzistorul T2 poate disipa maxim 100mW .

No comments:

Post a Comment