Thursday, August 2, 2018
Cablaje - cum se fac
La ora actuala exista mai multe metode de a prelucra un cablaj. iata si cateva metode clasice in realizarea unui cablaj:
1. Desenam cablajul pe hartie milimetrica apoi transferam desenul pe cablaj cu ajutorul unei foi de indigo pe partea placata cu cupru dupa care continuam cu : oja, vopsea, marker permanent, rotring cu cerneala serigrafica etc. - apoi introducem cablajul in clorura ferica.
2. Scoatem desenul la o imprimanta cu laser pe hartie foto sau lucioasa si apoi transferam desenul pe cablaj cu ajutorul unui fier de calcat - apoi introducem cablajul in clorura ferica.
3. Folosim un cnc (asata daca ne da mana sa achizitionam unul evident) - aici nu mai avem nevoie de clorura ferica
4. Metoda foto. Eu insa ma voi opri aici, la aceasta metoda de foto expunere la lumina u.v. sau lumina clasica. Diferenta intre expunere la lumina UV sau clasica consta doar in timpul de expunere .
Dupa realizarea desenului viitorului cablaj (PCB) scoatem acest desen pe o folie transparenta la o imprimanta cu laser sau la o tipografie.
Fig.1Cablaj fotorezist in stare finala si "negativul" pe folie transparenta
Spre deosebire de primele metode de mai sus la metoda foto avem si avantajul ca, cu un singur desen "negativul" putem realiza zeci sau chiar sute de cablaje identica daca il pastram cu grija.
Urmeaza sa pregatim cablajul pentru expunere. Dupa ce ne esiguram ca avem o sursa de lumina rosie si intuneric total in camera unde v-om expune cablajul dam la o parte folia de protectie de pe cablaj si deasupra punem negativul iar peste negativ fixam o foaie de geam (cele de la tablouri sunt subtiri si ideale). Deasupra fixam sursa de lumina (veioza, lampa cu u.v. etc) si pornim aceasta sursa de lumina pentru o perioada de timp care il vom gasi experimental. Din pacate difera de la caz la caz.
La lumina unui bec clasic de 100 de wati timpul de expunere obtinut de mine a fost de 45 de minute.
La lumina unui panou cu 100 de led-uri albe cu lumina rece timpul de expunere pe care l-am obtinut a fost de 30 de minute .
La lumina unor lampi cu u.v. timpul de expunere este mult mai mic, de ordinul a cateva de minute. Lumina u.v. nu am folosit-o de nu pot sa ma pronunt asupra ei.
Fig.2 Panoul meu cu 100 de Led-uri in timpul unei expuneri
Dupa expunere stingem sursa de lumina si o aprindem pe cea rosie (lanterna cu Led-uri rosii sau chiar si un led rosu ar fi de ajuns). Introducem Cablajul in solutia de developare si asteptam sa apara traseele dupa care scoatem cablajul si il clatim sub jet de apa rece la ghiuvteta dupa care introducem cablajul in solutia de clorura ferica si asteptam sa se corodeze.
Fig.3 Cablaj dupa developare
Pentru developare folosim un developant ptr cablaje luat din comert de la magazinele de specialitate sau ne preparam din 500ml de apa si doua lingurite de plastic de soda caustica. Insa pentru preparare in regim propriu va trebui sa folosim manusi de cauciuc, ochelari de protectie si o masca. Introduceti doua lingurite de soda caustica in recipientrul aproape plin cu apa (ATENTIE: se introduce soda in apa si nu invers). Punem dopul, agitam sticla usor si o lasam macar 10 minute inainte de folosire.
Fig.4
Fig.5
Dupa ce procesul de corodare a luat sfarsit cablajul este gata pentru gaurire si cositorirea traseelelor
Probleme, cauze si remedieri dupa procesul de fotoexpunere:
Odata cablajul expus il introducem in solutia de developare si constatam ca traseele nu apar sau apar destul de vagi. -Timpul de expunere a fost prea scurt
-Remediere: timpul de expunere trebuie marit
Introducem cablajul in solutia de developare, traseele apar aproape instant dar la fel de repede incep sa se estompeze: - Timpul de expunere a fost prea mare
-Remediere: Micsoram timpul de expunere
Introducem cablajul in solutia de expunere, apar traseele, imaginea ramane fixa si clara
-Timp de expunere corect. Nu ne ramane decat sa clatim cablajul cu apa de la robinet apoi sa il introducem in baia de clorura ferica .
O alta problema poate aparea in cazul unui developant slab si timp de expunere corect. - traseele apar dar oarecum sterse. Mi sa intamplat asta cand am pregatit o noua solutie de developare dar in care am incercat sa folosesc jumatate din gramajul obisnuit de soda caustica la 500 ml de apa .
Am remediat problema in felul urmator: Am scos cablajul din developant si l-am clatit sub jet de apa la ghiuveta. Am pregatit o noua solutie de developare, de data aceasta am respectat gramajul. Am reintrodus cablajul in developant si procesul de developare a decurs normal. Am scos cablajul din developant, l-am clatit la ghiuveta dupa care l-am introdus in clorura.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
-
La ora actuala exista mai multe metode de a prelucra un cablaj. iata si cateva metode clasice in realizarea unui cablaj: 1. Desenam cabl...
-
Datorita costurilor reduce si a duratei de viata lungi, diodele luminiscente au devenit cele mai raspandite elemente indicatoare....
Pentru cablaj dublu placat si folii pe ambele parti e mai dificil inteleg sa existe o solutie in afara procedeelor industriale.Oricum e mult mai buna aceasta metoda comparativ cu toner depus la cald cu fierul de calcat sau pur si simplu cu ac de siringa sub forma de toc cu cerneala si smoala dizolvata in gaz.Foliile ies mai fine si fara margini zimtate.
ReplyDeleteLa nivel de amator asta ar fi "gama de varf". Mai bine de atat se poate realiza dooar in fabrici.
ReplyDelete