Wednesday, July 25, 2018

Iluminat de siguranta



   Acest montaj se conecteaza automat la caderea tensiunii de retea. Ca sursa de energie serveste un accumulator NiCd, care este incarcat continuu de la retea .
   Montajul este destul de simplu: tensiunea de la transformator este redresata si filtrate cu diode D1 si condensatorul C1. Prin R1 si D2 circula un current de incarcare de cca 100mA, astfel incat acumulatorul este incarcat in permanenta pentru cazurile de necessitate. Un accumulator cu o capacitate de 2A sau mai mult suportaun asemenea current de durata fara a se deteriora. Ca urmare a caderii de tensiune pe diode D2, tensiunea bazei tranzistorului pnp T1 este pozitiva fata de emitorul sau. De aceea T1 se afla in starea de blocare iar cele doua becuri L1 si L2 raman stinse .
   Daca tensiunea de retea cade, atunci curentul de incarcare este interrupt. De la baza lui T1 circula acum current prin R2, care comanda trecereatranzistorului in starea de conductie si, prin aceasta , sunt conectate cele doua becuri de siguranta l1 si L2. La revenirea tensiunii de retea , T1 deconecteaza becurile, deoarece, atunci prin D2 circula din nou un current de incarcare catre accumulator. Cu butonul “S” se poate verifica functionarea iluminatului de siguranta.
   Daca transformatorul furnizeaza o tensiune secundara mai mare decat cea data in montaj, atunci trebuie crescuta valoarea lui R1astfel incat curentul de incarcare maxim de durata al acumulatorului sa nu fie depasit .

No comments:

Post a Comment