Thursday, July 26, 2018

Detector de prezenta



   Acest montaj reactioneaza la prezenta unui obiect conductor in interiorul unui anumit domeniu. Montajul nu inregistreaza miscarile acestui obiect in interiorul domeniului. Sensibilitatea poate fi reglata cu P1 pentru „distanta” dorita. Una din utilizarile evidente ale detectorului de prezenta este cu siguranta un deschizator automat de usa. Pentru aceasta, senzorul este amplasat pe fata interioara a usii.
Montajul consta in principal dintr-un oscilator si un etaj basculant monostabil. Oscilatorul este construit cu T1. Este vorba de un oscilator Clapp care este deosebit de stabil in frecventa, deoarece capacitatea tranzistorului este in paralel cu capacitatile relativ mari C1 si C2 ale circuitului oscilant.
Suprafata senzorului actioneaza ca o capacitate pentru circuitul oscilatorului, capacitate care poate fi mica in comparatie cu C1 si C2. In aceasta configuratie, oscilatorul functioneaza la circa 1MHz. Semnalul de inalta frecventa este amplificat (T2) si in cele din urma redresat. In acest mod se primeste un impuls de comanda pentru etajul basculant monostabil format din T3 si T4. Prin utilizarea de VFET-uri este posibil sa se comande releul de comutare catre etajul basculant. Timpul de comutare se stabileste prin reglarea lui P2.
Trebuie sa fim atenti sa nu aducem obiecte metalice in apropierea senzorului, deoarece capacitatea este deja atat de mare incat releul ramane conectat continuu. Detectorul de prezenta poate fi actionat de la distanta atunci cand P1 este amplasat si el la distanta fata de montaj. Astfel se poate regla sensibilitatea de la caz la caz, fara interventii in aparat.
Montajul poate fi utilizat si ca detector de vase cu lichide agresive. Avantajul consta in faptul ca suprafata senzorului nu ajunge in contact cu lichidul.

No comments:

Post a Comment