Thursday, July 26, 2018

Tensiune negativa din tensiune pozitiva




   Adeseori sunt necesare mai multe tensiuni de alimentare pentru un singur montaj, in timp ce la dispozitie avem doar o singura sursa te tensiune. Acest alimentator produce o tensiune negativa dintr-una pozitiva , astfel incat , in situatia unei solicitari de sarcina moderate a montajului, poate rezulta un al doilea alimentator .
   Curentul de comanda de 1mA care circula prin rezistenta R1este preluat de un oscilator de semnale dreptunghiulare (frecventa de circa 10KHz, raportul impuls/perioada =50%) .
   Daca la intrare exista un “0” logic, atunci T1 se blocheaza; intreg curentul trece prin rezistenta R2 in baza lui T2, condensatorul C1este incarcat prin curentul de emitor a lui T2, deoarece dioda D2 este conectata in sensul de conductie pentru curentul de incarcare.



   Tensiunea pe C1 creste pana la o valoare care se gaseste cu putin sub tensiunea de alimentare.
   Daca semnalul de intrare este “1”logic, atunci T1conduce; conexiunea plus a lui C1 se gaseste acum  la masaprin D1 si T1. Conexiunea minus a acestui condensator este acum negativa fata fata de masa si poate avea loc un transport de sarcina de la C1 la C2 prin dioda D3care, in acest caz, conduce. La iesire se gaseste, prin urmare, o tensiune negativa. Dupa cateva oscilatii dreptunghiulareale oscilatorului de comanda, tensiunea pe C2 creste la circa -11V

No comments:

Post a Comment